Email info@ccescocia.cat
Tel. (soliciteu el numero per email)
Facebook logo Troba'ns al Facebook

Coneix Escòcia

Edinburgh Castle

Les webs que trobareu en les següents seccions han sigut recomanades per membres del casal.

El Centre Català d'Escòcia no té cap contracte ni lligam comercial amb cap de les entitats que apareixen a la llista.

Cliqueu l'enllaç per trobar informació sobre els festivals i activitats de lleure i turisme a Escòcia.

 

Viure i treballar a Escòcia

1. Busca pis a on viure

Per tal d’aconseguir feina o apuntar-te a qualsevol escola d’anglès és imprescindible justificar que vius a Escòcia. I per a justificar-ho hauràs de portar o bé una còpia del contracte del pis o qualsevol factura (llum, internet) que porti el teu nom.

A l’hora de buscar pis, tens 3 opcions:

  1. Compartir pis: aquesta és la opció més habitual i econòmica. Ara bé, pot ser que no et facin un contracte a nom teu, sinó que el contracte vagi a nom de la llogatera principal. Pregunta-ho.

  2. Llogar un pis per a tu sol/a: segur que et fan un contracte, però normalment els contractes són per a mínim 6-12 mesos.

  3. Les residències universitàries: són només per a estudiants de les universitats, així que aquesta és una opció vàlida només si estàs matriculat a una universitat escocesa.

Algunes de les pàgines web més habituals per a buscar pis són

2. Informa’t de l’impost sobre l’habitatge

Al Escòcia, hi ha un impost sobre la propietat, Council Tax, que varia segons la zona on visquis, la mida de l'habitatge i si comparteixes pis amb més gent. Aquest és un impost municipal que gestiona cada municipi i per tant, t’has d’informar de les especificitats a cada lloc. Aquí pots trobar informació general: http://scotland.shelter.org.uk/get_advice/advice_topics/paying_for_a_home/paying_council_tax

Si necessites consell per valorar quina és la teva situació amb el tema de la Council Tax et pots dirigir a uns centres que hi ha a la ciutat anomenats Advice Shop, allà t’aconsellaran de quina és la millor opció. Aquí pots trobar la direcció d’Edimburg: http://www.edinburgh.gov.uk/a_to_z/service/901890/advice

Una altra alternativa és dirigir-te a l’oficina de City Council (Ajuntament) de la teva població encarregada de gestionar el tema de les Council Tax on t’aconsellaran i et donaran els documents necessaris per demanar qualsevol tipus de descompte. A Edimburg hi ha diverses oficines de ‘Revenues and benefits’ però molta informació la pots trobar online: http://www.edinburgh.gov.uk/info/701/council_tax

3. Registra’t al Consolat Espanyol d’Edimburg

Sempre que marxes a un país estranger per fer-hi una estada que inicialment pot ser puntual, t’has de registrar al Consulat General d’Espanya com a NO RESIDENT. Aquesta inscripció no implica cap canvi en el teu empadronament d’origen i simplement és una mesura general de seguretat per a tu. En cas que tinguessis qualsevol problema legal, l’Estat Espanyol te constància de la teva estància i s’ha de responsabilitzar de tu. A més, també et poden tramitar el Passaport en cas de pèrdua o robatori. Simplement és anar al Consolat i demanar de registrar-te com a NO RESIDENT. El Consolat d’Edimburg es troba a North Castle Street núm. 63: http://www.maec.es/subwebs/Consulados/Edimburgo/es/home/Paginas/Home.aspx.

Si t’instal·les definitivament a Escòcia, aleshores t’has de registrar com a RESIDENT. Aquí pots trobar la direcció i informació: http://www.maec.es/subwebs/Consulados/Edimburgo/es/home/Paginas/Home.aspx

4. Aconsegueix el NIN

El National Insurance Number (NIN) és l’equivalent al número de la seguretat social que necessites per tal de començar a treballar (http://www.direct.gov.uk/en/MoneyTaxAndBenefits/Taxes/BeginnersGuideToTax/ NationalInsurance/IntroductiontoNationalInsurance/DG_190048) . El NIN es pot aconseguir concertant una entrevista a qualsevol centre de JobCentrePlus repartits per tot Escòcia. Per això has de trucar al telèfon gratuït 0845 600 0643.

5. Apunta’t com a voluntari

Si el què t’interessa és trobar feina, et recomanem que t’apuntis com a voluntari a qualsevol organització, en aquesta web hi pots trobar diferents ofertes: http://jobseekers.direct.gov.uk/

A més dels beneficis que això et comportarà personalment a l’hora de conèixer gent nova, fer voluntariat és un factor molt valorat pels empresaris escocesos (demostra que estàs adaptat a la societat escocesa). A més, també podràs demanar al cap de l’organització on treballis que t’escrigui una carta de referència i de recomanació per la feina que vulguis sol·licitar.

A part de la pàgina web del Jobseeker on hi pots trobar diferents ofertes, és indispensable que tinguis en compte la pàgina oficial de voluntariat a Edinburgh (http://www.volunteeredinburgh.org.uk/home) on trobaràs tot tipus de projectes dividits per temàtiques.

Si el què vols és fer un voluntariat dins l’àmbit social (treball amb gent gran, infants, joves...), és importantíssim que demanis el “Police Check” (PVG) espanyol. Aquest és un document on fas constar que no tens antecedents penals a Espanya. A la web del Ministeri Espanyol pots trobar-hi més informació(http://www.mjusticia.gob.es/cs/Satellite/es/1200666550200/Tramite_C/ 1215326256568/Detalle.html) o bé, si ja estàs a Escòcia, pots dirigir-te directament al Consolat General d‘Espanya on t’assessoraran i t’ajudaran a fer el tràmit. Aquest document també et servirà per qualsevol feina dins l’àmbit social.

6. Consulta tots els portals de feina

Depèn de on tinguis intenció de viure, cada ciutat o poble té les seves pròpies seus i centres de feina a on et podran facilitar informació actualitzada de les ofertes de feina. Els més habituals són els següents:

Algunes agències i pàgines web que poden ser del teu interès (tota aquesta informació us la poden facilitar als portals abans esmentats):

AGÈNCIES

PÀGINES WEB

Per fer classes d’anglès actualment tens quatre possibilitats:

  1. Anar a acadèmies privades on es facin cursos específics de “Teachers Trainings” (capacitació de professorat). Acostumen a ser cursos d’un mes i d’unes 10 hores setmanals (un parell d’hores cada dia), són molt econòmics normalment oscil·len entre els 40 i 80 pounds/mes. A Edimburg, les dues escoles d’anglès més conegudes on es realitzen aquest tipus de cursos són Randolph (http://www.randolph.org.uk/) i Basil Paterson (http://www.basilpaterson.co.uk/).

  1. Anar a acadèmies privades on hi ha professors professionals. En pots trobar moltíssimes a totes les ciutats. Més o menys el cost per setmana són uns 150 lliures, tot dependrà de la quantitat d’hores que vulguis fer. Aquí et facilitem algunes webs perquè puguis trobar el que s’adapti més a les teves necessitats: http://www.englishuk.com/; http://www.esolscotland.com/; http://www.english-at-home.com/.

  1. Apuntar-te a les escoles públiques on hi imparteixen cursos d’anglès (ESOL, cursos per gent estrangera). Acostumen a ser cursos d’uns 5 mesos, part-time o full-time. Informa-te’n bé perquè n’hi ha que ofereixen cursos de full-time gratuït amb preus molt econòmics. Actualment, a Edimburg, els “Colleges” més importants són: Jewel&Esk (http://www.jec.ac.uk/) i Stevenson (http://www.stevenson.ac.uk/). Tingues molt present les dates d’inici d’aquests cursos, normalment van de finals d’agost a desembre i de principis de febrer a juny, t’has d’inscriure amb anterioritat i fer unes proves de nivell.

  1. Apuntar-te a l’IALS, l’escola d’idiomes de la Universitat d’Edimburg. Al web hi trobaràs tota la informació sobre els cursos d’anglès. (http://www.ials.ed.ac.uk/). A més, aquí també hi pots cursar diferents nivells d’altres idiomes a Language for All i els cursos solen tenir una durada de 3 mesos i un cost d’unes 200 lliures.

IMPORTANT! Per a tots aquells cursos reglats-oficials a Escòcia, tens la possibilitat de demanar una ajuda econòmica anomenada ILA, aquesta ajuda consisteix en la subvenció d’una part del curs, normalment uns 200 pounds per curs i per any acadèmic. Aquí en pots trobar més informació: http://www.ilascotland.org.uk/ILA+Homepage.htm.

8. Tingues cura del CV

Esmerça temps amb el CV. Aquesta és una pàgina web molt útil amb algunes indicacions sobre com fer un CV per a treballar al Regne Unit: http://europass.cedefop.europa.eu/es/documents/curriculum-vitae/templates-instructions. Demana a qualsevol amic que tingui bons coneixements d’anglès que faci un cop d’ull a la carta de presentació (Cover letter).

A part del CV, tingues en compte que acostumen a demanar una Covering Letter (carta de presentació). Si no tens suficient coneixement d’anglès, demana a qualsevol amic anglès o que tingui bons coneixements de l’idioma, que hi faci un cop d’ull!

Per últim, et recomanaríem portar la teva titulació o titulacions oficials traduïdes a l’anglès ja que et pot ser molt útil si més endavant vols buscar feina relacionada amb la teva professió.

Per a tots aquests temes et poden donar orientació a centres professionals o agències laborals. Un d’ells a Edimburg és Careers Scoltland (79 Shandwick Place – Telf. 08458502502).

9. Coneix les prestacions socials a què tens dret

Escòcia és un país generós pel que fa al nombre de prestacions socials a què els ciutadans europeus poden optar. Hi ha prestacions i descomptes per l’habitatge, per cursos d’anglès, d’atur, medicaments, etc. En aquests webs hi pots trobar informació:

http://www.adviceguide.org.uk/scotland/your_money/benefits_index_scotland.htm

http://www.direct.gov.uk/en/index.htm

http://www.edinburgh.gov.uk/

10. Practica anglès

A part d’apuntar-se a una escola, acadèmia o “college” és molt important que explotis al màxim tots els recursos i ventalls de possibilitats per a practicar anglès. Si vols practicar anglès amb natius escocesos a Edimburg tens diverses opcions:

<< Torna a dalt >>

Turisme

OFICINA DE TURISME D'ESCÒCIA www.visitscotland.com (en castellà)
Rutes a peu walking.visitscotland.com
Rutes amb bicicleta active.visitscotland.com
Natura wildlife.visitscotland.com
Golf golf.visitscotland.com
NATIONAL TRUST FOR SCOTLAND www.nts.org.uk
ACTIVITY SCOTLAND www.activity-scotland.org.uk
MUNROS www.munromagic.com
WEST HIGHLAND WAY www.west-highland-way.co.uk
SOUTHERN UPLAND WAY www.southernuplandway.com
WHISKY www.scotchwhisky.net
SCOTTISH YOUTH HOSTEL www.syha.org.uk
FERRY A LES ILLES www.calmac.co.uk

<< Torna a dalt >>

Festivals i Agendes de lleure

EDINBURGH INTERNATIONAL FESTIVAL www.eif.co.uk
EDINBURGH FRINGE FESTIVAL www.edfringe.com
EDINBURGH INTERNATIONAL BOOK FESTIVAL www.edbookfest.co.uk
EDINBURGH HOGMANAY (Cap d'any) www.edinburghshogmanay.org
GLASGOW WEST END FESTIVAL www.westendfestival.co.uk
www.glasgowwestend.co.uk
T IN THE PARK www.tinthepark.com
CELTIC CONNECTIONS (Gener) www.celticconnections.com
HIGHLAND GAMES www.shga.co.uk
AGENDES SETMANALS www.s1play.com
www.list.co.uk

<< Torna a dalt >>